Lagerwey presenteert unieke waterstofwindturbine op Hannover Messe

Nederlandse windturbinefabrikant Lagerwey neemt een unieke windmolen mee naar de Hannover Messe, een vooraanstaande beurs voor industriële technologie. De windmolen in kwestie is namelijk in staat om opgewekte windenergie direct om te zetten naar waterstof.

De unieke windmolen werd eerder al aangekondigd, maar de technologie is tot op heden nog niet gedemonstreerd. Daar komt verandering in op de Hannover Messe, die op 23 april van start ging.

Windenergie en waterstof

De windturbine, met een vermogen van 4,8 megawatt, is geschikt om elektrolyse-technologie in te bouwen. Hierdoor kan opgewekte windenergie direct ingezet worden voor de productie van waterstof.

‘Door de integratie van beide technieken kunnen er veel componenten weggelaten worden waardoor de waterstofproductie goedkoper, efficiënter en robuuster wordt’, legt Lagerwey uit in een persbericht.

Windmolen

De windmolen komt in twee varianten op de markt. De ene variant zet alle windenergie direct om in waterstof en is met name geschikt voor industrieel gebruik. De andere windmolen is een hybride variant en kan ook deels groene stroom leveren.

De hybride windmolen heeft als voordeel dat het overtollige windenergie om kan zetten in waterstof, zodat het niet verloren gaat.

Het eerste exemplaar van de unieke windmolen wordt in 2019 geplaatst in het windturbine testveld van ECN in de Wieringermeer. De windmolen zal de allereerste ter wereld zijn die direct waterstof kan produceren.

Dit bericht komt van Duurzaam Bedrijfsleven.nl


Share this page