Fieldlab Green Economy Westvoorne

Fieldlab Green Economy Westvoorne is een podium voor duurzame initiatieven op het snijvlak van economie, wetenschap, natuur en recreatie.

In het Fieldlab wordt geëxperimenteerd, geïnnoveerd, ontwikkeld, getest en gedemonstreerd op ecologische ontwikkeling, duurzame energiewinning en circulaire economie. Door de unieke ligging is het Fieldlab bij uitstek geschikt voor innovaties op het gebied van Green Economy. Hierbij ligt de focus op duurzaamheid, ecologie en circulaire economie. Daarmee draagt het Fieldlab Green Economy Westvoorne bij aan de economische ontwikkeling van het eiland Voorne Putten en de Metropoolregio. Dit geeft een krachtige impuls aan de gehele regio en biedt versterking aan de lokale concurrentiepositie en de leefbaarheid in het gebied.

Unieke mogelijkheden voor experimenten
Het Oostvoornse Meer biedt unieke mogelijkheden om te experimenteren. Zowel onder water als op het strand en in het duin. Het meer is geschikt voor materialen of technieken die onder water toegepast moeten worden. De grote diepte van het meer is hiervoor uitermate geschikt. Langs de kant of op het duin hebben wind, zon, zoute lucht en vocht vrij spel. Proefmaterialen worden hier continu blootgesteld aan de elementen. De locatie is bij uitstek geschikt om concepten uit het laboratorium, de collegebanken of vanuit de bedrijven in de open ruimte te testen. Denk aan het ontwikkelen en testen van drijvende zonnepaneelvelden op een drijfinstallatie van gerecyclede grondstoffen. Of aan polymere bakken voor het kweken van waterplanten en mosselen.

Naast dit alles biedt de locatie ook een andere, meer abstracte mogelijkheid
Regelgeving rondom natuurgebieden is zeer stringent en legt bedrijven vaak beperkingen op. Binnen de MRDH speelt deze spanning op diverse locaties. Het Fieldlab biedt mogelijkheden om de randen van de wet- en regelgeving op te zoeken. DCMR en Provincie Zuid-Holland hebben hun medewerking toegezegd om te experimenteren met regelgeving rondom natuur en bedrijven.


Share this page